Vydáno
Facebook Twitter Obálka knihy - Jarka Sedláčková - Mlsná huba

Mlsná huba

Netradiční kuchařka s historkami

Jarka Sedláčková

Koupit knihu
Koupit knihu na serveru palmknihy.cz Koupit knihu na serveru palmknihy.cz
Koupit knihu na iTunes Koupit knihu na iTunes

Rok vydání: 2013

Cena: 119 Kč


Formáty knihy: ePub | Mobipocket | PDF pro čtečky | PDF

„...není těch kuchařek na trhu nějak hodně?“ mručíte si jistě pod vousy (dámy pod jejich depilované cibulky), držíce v rukou tuto knihu. „Ano,“ odpovídám. „Je jich hodně, ale…"

To „ale“ je pro mne a koneckonců i pro vás moc důležité. Tahle kuchařka není normální soubor receptů. Pokusila jsem se vám přiblížit nejoblíbenější recepty žen mého rodu a žen mé krevní skupiny. A aby to nebylo tak fádní, připojuji ke každému recepisu příběh, jenž se ke kýženému jídlu vztahuje. Více či méně. (To aby někteří hnidopiši a šťouralové ztratili hned v úvodu argumenty, kterými by snad chtěli má slova zpochybnit!) Pokud rádi jíte, tady si užijete. Fakt!

Toto jsou první řádky naší nové netradiční kuchařky, přímo z pera její autorky.
A přiznáme se, že by nás ani lepší anotace nenapadla!
Takže pokud rádi jíte, neděláte z jídla velkou vědu
a milujete legraci, tato netradiční kuchařka je pro vás
jako stvořená!


Kuře, čili prsíčko nebo stehýnko?

Když jsem byla malá, pečené kuře s bramborem a k tomu kompot pro mne představovaly vrchol blaženosti a taky neděli. Teda vrchol blaženosti pro mě představovalo víc věcí, třeba oranžový pejsek na dálkové ovládání, který se pomalu sunul po linoleu a štěkal. Nebo válení se na koberci v babiččině pokoji, cumlání mléčných karamelek (10 kousků v komínku za dvě káčées!) a čtení oblíbených leporel jako třeba Veverka Zrzečka a její přátelé, ale teď mám na mysli jídlo.

A kuře zejména. Nedělní jídlo se vařilo už v sobotu a mě bavilo sledovat babičku, která nesla tenounce vyválené pláty těsta na nudle položené na utěrce jako svátost… Bavilo mě stát u stolu a sledovat, jak ty vysušené pláty skládá na sebe, ohýbá, krájí a pak jen drrrrrc drrrrrc, zručně a pouhým pohybem zápěstí sekala dobře nabroušenou kudlou tenounké nudličky, jednu jako druhou. Před pečeným kuřátkem totiž nutně musela být nudlová polévka z drobů. A abych nezapomněla, museli jsme stihnout všechno sníst tak, abychom utírali nádobí za zvuků znělky nedělní pohádky z dráťáku, alias rozhlasu po drátě, nezbytnou to výbavou každé domácnosti.

Zvláštní, jak se s léty proměňoval můj názor na jednotlivé porce:
milovala jsem kuřecí stehna. Prsa mi přišla suchá a bez chuti, biskupa si pro sebe zabírala babi Agnes, křídla zas matka. Byla jsem takovej Pepánek nedožera a jedno stehno mi skoro nestačilo. Nenápadně jsem pozorovala staršího bratra, jak velmi precizně vykosťuje stehno, vykrajuje a odstraňuje všechny kousky, které se mu nezamlouvají, a vybrané kousky masa řadí na kraj talíře, odkud jsem je v nestřeženém okamžiku popadla do ruky a rychle nacpala do pusy. Co pusa má schvátí, nikdy se nenavrátí. Bratr marně žaloval a matka mě marně pohlavkovala – při další příležitosti jsem to udělala zas.

Někdy kolem dvaceti mi přestalo stehno chutnat a vrhla jsem se na prsa. Teď nevím, jestli to nějak nesouvisí s tím, že i můj hrudník se z chlapeččího proměnil do ženského, ale faktem je, že až do předloňska jsem nebyla ochotna vzít na milost cokoliv jiného než kuřecí ňadra. Teprve poslední dva roky jsem stehnům opět přišla na chuť a fakt vám nevysvětlím proč. Inu, prostě tak.

Kuře miluju dodnes, a to na všechny možné způsoby. V poslední době mám favorita a může za to tenhle recept:

Kuřecí řízečky v jogurtu
Pozor, nakládají se tři dny dopředu, tak s tím počítejte!
Potřebujete cca 6 kousků kuřecích řízků (stehenní či prsní, jak se vám zlíbí). Naklepejte je, ale nic jiného, a odložte je někam na talíř. A připravte si tuhle jogurtovou koupel, díky níž získají řízečky s-k-v-o-s-t-n-o-u chuť:
1 velký jogurt smetanový, 1 celé vejce (nejlíp bio), dva stroužky česneku utřené se solí, bílý pepř a koření, který máte rádi (používám koriandr, krásně voní, ale vy můžete jakékoliv jiné: majoránka, bazalka, kari, kurkuma pro barvu…).
To vše rozmíchejte v misce a opatrně do té koupele naložte naklepané řízky. Pozor! Aby řízečky nasákly a provoněly se, je nutné je přikrýt a dát do chladu, nejlépe na 3 dny!
Po třech dnech řízečky vyndejte, nechte trošku okapat a obalte ve strouhance. Pokud chcete, aby hodně křupaly, namísto strouhanky použijte rozdrcené kukuřičné lupínky. Osmažte zvolna na oleji, nechte okapat nebo odsajte přebytečný tuk ubrousky a pusťte se do toho! Jako přílohu doporučuju vařené brambory.

Když tyhle řízečky poprvé nabídla maminka strýci Járovi, pravil, že odteďka už nechce jiné. Tak schválně…